Mäyrä kompuroi viimeisen kerran pitkin käytäviä pysähtyen pesäaukolle ja nuuskien varovasti joka taholle. Se mietti, mahtoiko Valkopeuran puistossa olla mäyriä, ja myös minne se voisi rakentaa uuden pesän, jos pääsisi perille asti. Mäyrän iässä oli kovaa lähteä syntymäsijoiltaan ja esi-isiltä peritystä kodista tunteettomien ihmisten vuoksi, jotka eivät näyttäneet välittävän heikkojen eläinveljiensä olemassaolosta.

Pojan kanssa olemme tahkonneet kaksi kuukautta Colin Dannin Kaukametsän pakolaisia ja viimein saimme luku-urakan päätökseen. Hidas lukutahti on johtunut siitä, että kohta tokaluokkalainen poika on halunnut joinakin iltoina skipata yhteisen iltasatuhetken ja lukea itse akkareita. Itse olen ollut tästä muutoksesta sekä hyvilläni että haikein mielin, olenhan lukenut pojalle lähes joka ilta siitä saakka kun hän oli vielä pikku taapero. Toisaalta hienoa, että lukee itse, vaikka sitten sarjakuvia!

Poika rakastaa villieläimistä kertovia kirjoja. Ihan lempparisarja on ollut Erin Hunterin Etsijät, joka kertoo eri lajisten karhujen poikkeuksellisesta ystävyydestä ja seikkailuista. Vaikutuksen teki myös lohien vaelluksesta kertova Robert Jacksonin Syvyyksien valtias. Myös erilaiset afrikkalaisista eläimistä kertovat sarjat, kuten Alexander McCall Smithin Akimbo-sarja sekä Lauren St. Johnin kirjat ovat olleet hänelle mieleen. Olemme myös lukeneet luonnosta kertovia tietokirjoja, joista Utelias kettu ja muita nisäkkäitä on molempien lemppari.

Tuntematon lukija -blogista bongasin tämän kirjavinkin, Kaukametsän pakolaiset kuulosti juuri sellaiselta kirjalta, josta poikani voisi pitää. Ja oikeassa olin, poika antoi tälle täydet viisi tähteä! Kirjan pohjalta on 90-luvulla tehty Suomessakin nähty animaatiosarja, joka tämän Hesarin jutun perusteella on aiheuttanut aikamoisia traumoja lapsikatsojille. Sarja ilmeisesti noudattelee kirjan tapahtumia melko tarkkaan, mutta onneksi kirjallisessa muodossa nuo mainitut tapahtumat eivät olleet niin järkyttäviä, tosin hiirenpoikasia keihästävä lintu oli aika kammottava..

Lue lisää »