Intohimo vai kutsumustyö?

"Nää menis nyt työpaikalle. Tai ei siellä oikeasti tehdä töitä, se on sellanen nautintopaikka. Siellä nautiskellaan ja käydään ihanilla kävelyillä. Sitä vaan sanotaan työpaikaksi." Näin leikki 4-vuotias poikani, tulevaisuuden työntekijä. Leikille on helppo nauraa, mutta mitä jos siinä onkin edes murunen totta. Mitä tapahtuisi jos yhä useampi suhtautuisi työhön enemmänkin nautintona kuin pakkopullana? Pitääkö olla kutsumusammatissa nauttiakseen työstä?

Passion

Lue lisää..

Työsuhde kriisissä

Olet ollut naimisissa saman työpaikan kanssa jo pitkään. Suhteen ensihuuma ja kuherruskuukausi on aikaa sitten laimentunut arkiseksi puuhasteluksi. Muistat hädintuskin sen kihelmöivän jännityksen silloin vuosia sitten kun puhelin soi ja sen riemun kun suhde sinetöitiin sanomalla tahdon.

suhteet

Lue lisää..

Selän takana puhumista

Olin viime viikolla luennoimassa ja valmentamassa eräässä yrityksessä siitä, miten omalla ajattelulla voi vaikuttaa omaan ja muiden hyvinvointiin
swing
. Pyytäessäni lopuksi osallistujia kertomaan päivän parhaat hetket, moni nosti mieleenpainuvimmaksi selän takana puhumisen. Kyseessä oli harjoitus, jossa jokainen istui vuorollaan selin muihin ja muut saivat vapaasti puhua toisen selän takana - mutta ainoastaan pelkkää hyvää. Näin monien työpaikkojen kansallisurheilu, selän takana puhuminen, sai positiivisempia sävyjä.
Lue lisää..

Yksi raikas ajatus kerrallaan

Edellisessä työssäni sain hetken aikaa jakaa huoneen kahden poikkeuksellisen ihmisen kanssa. Uskallan mainita teidät tässä nimeltä, koska minulla on teistä pelkkää hyvää sanottavaa. Yhdessä onnistuimme luomaan huoneeseemme ilmaston, jossa ajatukset lähtivät lentoon, huumori ja luovuus kukoistivat ja tsemppasimme toisiamme onnistumaan. Kolme erilaista ihmistä, joilla kaikilla oli halu ajatella asioita monista eri näkökulmista.
Raikasta ajattelua
Nooralta sain avosydämistä välittämistä ja kuplivaa elämäniloa, ja opin, mitä tapahtuu kun mutta-sanan paikalle vaihtaa sanan ja. Tuomaksen hiljaisen kuoren alta paljastui briljantti ja älykkäällä huumorintajulla varustettu persoonallinen ajattelija. Mikä suuri vääryys, että muut eivät päässeet tuntemaan teitä niin kuin minä ja jouduitte lähtemään niin ikävissä tunnelmissa. Ja Noora, tunnen edelleen suurta surua siitä, että tiemme erkanivat myöhemmin niin yllättävällä tavalla.
Lue lisää..

Tuskastumista taiteen puolesta

Osallistuin eilen Tampereella Arvokas työelämä -seminaariin, joka on yksi konkreettinen hanke hallituksen työelämän kehittämisstrategiassa.
art
Arvokas työelämä -prosessin tavoitteena on edistää taidelähtöisten menetelmien hyödyntämistä työelämän ja liiketoiminnan kehittämisessä. Itsekin käytän valmennuksissani paljon luovia menetelmiä, ja lähdin suurella mielenkiinnolla kuuntelemaan miten eri taidepohjaiset menetelmät on otettu yrityksissä vastaan. Päivän aikana kokemani tunteet kuvaavat hyvin asioiden tilaa ja selittävät tämän kirjoitukseni hieman saarnaavan sävyn: myötähäpeä, ärtymys, huoli, epäusko.
Lue lisää..

Vapaaehtoistyö tekee kaikille hyvää

Tänään vietetään Vapaaehtoisten päivää. Minä otin varaslähdön päivään jo viime perjantaina, kun kävin tutustumassa uuteen vapaaehtoistyöhöni Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n lukupalvelussa. Vapaaehtoisten päivän tavoitteena on saada puolet suomalaisista mukaan vapaaehtoistoimintaan. Mielestäni tavoitteen saavuttamisen kannalta on oleellista, sallivatko työnantajat vapaaehtoistyön tekemisen työajalla.
Kindness
Jos palkkatyö vie kaikki mehut, ei yksinkertaisesti jaksa nousta sohvalta saati lähteä tekemään vapaaehtoistyötä vapaa-ajalla. Onneksi yrittäjänä voin antaa itselleni luvan tehdä vapaaehtoistyötä myös työaikana.

Lue lisää..

Koskaan ei ole liian myöhäistä kiittää

Jostain syystä tänään mieleeni palautui aikoinaan organisaation arvoista tekemäni gradu. Kun silloin mietin gradun tekemistä, minulle oli selvää, että haluan sen päätyvän muuhunkin käyttöön kuin koristamaan kirjahyllyä. Sosiaalipsykologian laitoksen perinteestä poiketen halusin tehdä käytännönläheisen tilaustutkimuksen jollekin yritykselle tai organisaatiolle. Niinpä päädyin vetämään arvoprosessia erääseen yhdistykseen.

Arvoprosessin vetäminen ei ollut helppoa. Kohtasin paljon vastarintaa, välinpitämättömyyttä ja minuun suhtauduttiin kuin veisin aikaa joltain tärkeämmältä. Kirjoitankin gradussani, että eräässä palaverissa, jossa piti keskustella arvoista, sana arvo tuli esiin vain puhuttaessa arvonlisäverosta. Ah mitä huumoria..

kiitollisuus

Lue lisää..

Osallisuudesta ja johtamisesta

Olin hiljattain päiväkodin vanhempainillassa kuuntelemassa miten päiväkodin johtaja esitteli koko päivähoitoalueen yhteisen tavoitteen lasten osallisuuden lisäämisestä päiväkodin toiminnassa. Tavoitteena on, että lapsi saisi kokemuksen siitä, että voi itse vaikuttaa asioihin ja että hänen ajatuksillaan ja mielipiteillään on merkitystä. Lapsia kannustetaan ajattelemaan itsenäisesti ja osallistumaan toimintaan omien kykyjensä ja kiinnostuksensa mukaan. Osallistaminen ei kuitenkaan tarkoita lasten anarkiaa ja mielihalujen perässä poukkoilua, vaan lapset oppivat, että yhteispelillä ja toisia kunnioittaen voi saada aikaan haluamiaan asioita.
Lue lisää..