Hyvän elämän aakkosetVaalien alla huomasin monien ehdokkaiden esittelevän oman elämänsä aakkosia. Itselle tärkeiden asioiden miettiminen aakkosten avulla on hauskaa ja niinpä päätin tehdä oman listani: hyvän elämän aakkoset. Tämä naistenlehdistäkin tuttu formaatti toimii myös loistavana valmennusharjoituksena, sillä elämän aakkosia koostaessa tulee mietittyä itselle tärkeitä asioita ja niiden ajatteleminen lisää kiitollisuutta ja onnellisuutta. Haluankin aloittaa blogihaasteen ja toivon, että mahdollisimman moni jakaisi oman hyvän elämänsä aakkoset. Aloitan ketjun haastamalla Outi Rinteen, postaa omat aakkosesi ja laita haaste eteenpäin. Kuka tahansa voi myös osallistua. Julkaise omat aakkosesi ja jaa ne twitterissä hashtagillä #hyvänelämänaakkoset.

Näistä asioista koostuu minun hyvän elämäni aakkoset.
auttaminen

A - Auttaminen
Toisten auttamisesta tulee hyvä mieli, sen on huomannut myös 5-vuotias poikani. Tässä eräänä päivänä hän oivalsi, että ”jos auttaisimme toisiamme joka päivä, meillä olisi hyvä mieli koko loppuelämän”. Tänään sain todistaa lähikaupassa miten nuori mies tarjoutui maksamaan vanhemman rouvan ostokset, kun rouvalla eivät rahat riittäneet. Siitä tuli hyvä mieli myös sivusta seuranneille.

B - Balanssi
Hyvä elämä on tasapainoista. Kun kiire, vastoinkäymiset ja murheet painavat alas, on oltava vastapaino, joka nostaa taas pystyyn. Tasapainoinen elämä ei ole leijailemista pää pilvissä, vaan luottamuksesta lähtevää varmuutta. Luottamusta siihen, että elämä kannattelee.

C - Chai latte
Elämässä tarvitaan nautintoja ja pysähtymishetkiä. Minä nautin noista hetkistä usein teen kera. Välillä teenjuojakin kaipaa elämäänsä lattea, mutta onneksi senkin voi nykyään ottaa teellä ;)

D - Delegointi
Tunnustan, olen toipuva perfektionisti. Viimeinkin pystyn myöntämään, että perfektionismi ei ole hyve, vaan jotain josta on opittava päästämään irti. Perfektionisti haluaa pitää langat käsissään ja siksi delegointi on usein vaikeaa. Delegointi on kuitenkin toipuvalle perfektionistille elintärkeä taito, jota on opeteltava. Se ei ole vallasta luopumista eikä vastuun siirtämistä, se on luottamusta toisiin ja siihen, että yhdessä syntyy parempaa. Yksinyrittäjänä ei aina voi delegoida, mutta onnekseni olen löytänyt mahtavia yhteistyökumppaneita, joihin voin luottaa sotkeutumatta itse joka yksityiskohtaan.

E - Estetiikka
Hyvään elämään kuuluu kauniita asioita. Se ei ole turhamaisuutta, vaan elämän kokemista kaikilla aisteilla. Termi ”estetiikka” tulee kreikan kielen sanasta aisthetike (αισθητική), ja sen kehitti filosofi Alexander Gottlieb Baumgarten vuonna 1735 merkitsemään ”tiedettä siitä, kuinka asiat tunnetaan aistien kautta”. Kauneus on katsojan silmässä, mutta valitettavan moni kävelee silmät suljettuina. Kun avaa silmänsä ympäröivän maailman kauneudelle, pääsee käsiksi tähän hetkeen ja kokee syvää kiitollisuutta.

F - Flamenco
Tanssi kaikissa muodoissaan on minulle tärkeä osa myös edellä mainittua estetiikkaa ja hyvää elämää. Tanssin avulla voi ilmaista kaikkia tunteita, tanssi liikuttaa sekä tanssijaa että katsojaa. Minulle läheisin tanssin muoto on flamenco. Siinä ovat läsnä hyvin vahvat ja äärimmäiset tunteet - intohimo, hurmio, suru, raivo, ilo. Vuosia sitten kun olin masentunut, flamencotunnit olivat ainoa asia, joka sai minut nousemaan sängystä ja lähtemään ulos. Tanssiminen on terapeuttista.

G - Gastronomia
Tämäkin liittyy aisteilla kokemiseen ja elämästä nauttimiseen. Ihmisen on kuitenkin syötävä elääkseen, miksei siis tekisi siitäkin välttämättömyydestä kaikkia aisteja hivelevän eämyksen.

H - Halaaminen
Poikani on jo pitkään ollut sitä mieltä, että maailman paras asia on halaaminen. Tämä menee hänen listallaan jopa ohi autojen, mikä on sellaisen autohullun elämässä paljon sanottu. Olen siis kiitollinen siitä, että meillä halataan paljon. Tutkimusten mukaan läheisen ihmisen halaamisella on terveyttä edistäviä vaikutuksia, mutta tuntemattoman halaaminen saattaa jopa aiheuttaa stressiä. Kunnioitetaan siis niitä, jotka vierastavat liian tuttavallista lähestymistapaa.

I - Innostus
Ilman innostusta elämä on tylsää ja merkityksetöntä. Innostus antaa energiaa, vie eteenpäin ja auttaa löytämään luovia ratkaisuja. Se saa asioita tapahtumaan.

J - Jakaminen
Nykyään jos googlettaa sanan ’jakaminen’, lähes kaikki linkit kertovat tiedostojen ja sisällön jakamisesta. Itselle tärkeiden asioiden jakaminen on nykyään helppoa ja nopeaa ja ’sharing is caring’ -aate on voimissaan. Aina kun jakaa verkossa palan itsestään, vaikka tällaisen aakkoslistan muodossa, jännittää millaisen vastaanoton se saa. Kuka peukuttaa, kuka jakaa? Kaikista tärkein jakaminen tapahtuu kuitenkin verkon ulkopuolella, kun saa läheisen ihmisen kanssa jakaa elämän ilot ja surut. Jakaminen on molemminpuolinen yhteys, johon tarvitaan empatiaa.
kirjat

K - Kirjat
Mitä olisi elämä ilman kirjoja? En edes uskalla ajatella sellaista maailmaa. Kirjojen merkityksestä voisin kirjoittaa loputtomasti, mutta jos rakastat kirjoja yhtä paljon kuin minä, tiedät mitä tarkoitan.

L - Luottamus
Tämä sana onkin noussut esiin jo edellisissä aakkosissa, mutta se ansaitsee myös ihan oman kirjaimensa. Luottamus on ehdottomasti yksi hyvän elämän kulmakiviä, ehkä jopa se tärkein. Luottamus itseen, toisiin ja siihen, että asiat järjestyvät niin kuin on tarkoitus.

M - Metsä
Kun elämä käy liian hektiseksi, on aika palata luontoon. Luonnon ihmeiden äärellä ja raikasta ilmaa hengittäessä pikkumurheet haihtuvat. Kuten Henry David Thoreau sanoi ”I took a walk in the woods and came out taller than the trees”. Minä koen suurinta rauhaa Kuhmolaisessa metsässä. Ne eivät ole samanlaisia tiheitä ryteikköjä kuin täällä Etelässä, vaan siellä samoillessa voi nähdä kauas ja seurata puiden välistä kurottavia auringon säteitä.

N - Navigointi
merimatka

M-sanani oli ensin meri, mutta jostain syystä metsä kiiri edelle. Onneksi N-sana vie meidät navigoimaan elämän merille. Yritykseni nimi Havena on esperantoa ja tarkoittaa satamaa. Tehtäväni on auttaa asiakkaitani navigoimaan elämän merillä. Jos tunnet olevasi enemmän tuuliajolla kuin matkalla johonkin, tai jos selviäminen myrskyistä ja karikoista ottaa kaikki voimat purjeestasi, saatat ehkä hyötyä navigointipalveluistani. Ehkäpä voisit lähteä Hyvän elämän merimatkalle.

O - Oivaltaminen
Oivallus on avain muutokseen. Oivalluksesta puhutaan lamppujen syttymisenä. Yhtäkkiä näet jonkin asian uudessa valossa, mielen hämärässä väijynyt epämääräinen hahmo astuukin valoon ja näet sen kirkkaana edessäsi. Yhtäkkiä tiedät mitä tehdä.

P - Perhe
Emme ole yksin tässä maailmassa ja tarvitsemme vierellemme ihmisiä jakamaan todellisuuttamme. Jokainen tarvitsee turvaverkkoa ja kotipesää. Ja perheellä en tarkoita kapeasti vain ydinperhettä tai lapsuudenperhettä, perhe voi muodostua vaikka läheisistä ystävistä.

Q - Quotes
Rakastan sitaatteja (kuten olet ehkä jo huomannut), sillä ne ovat viisautta tiivistetyssä muodossa ja antavat usein mahdollisuuden myös omalle oivallukselle.

quotes

R - Rakkaus
Voiko hyvästä elämästä puhua ilman rakkautta? Ei mielestäni. Jokaisen ihmisen perustarve on rakastaa ja olla rakastettu. Tulla kuulluksi ja nähdyksi, hyväksytyksi. Hyvä elämä ei kuitenkaan ole riippuvainen muista ihmisistä, tärkeintä on rakastaa itseään, hyväksyä itsensä juuri sellaisena kuin on.

S - Sade
Juuri tällä hetkellä harmittaa, että sataa. Suunnitelmissa oli pitkä viikonloppu saaressa, mutta sateella ja näin kylmällä ilmalla se ei tunnu houkuttelevalta. Sade sai kuitenkin paikkansa hyvän elämän aakkosissa, koska se muistuttaa siitä, että elämässä on asioita joihin ei voi vaikuttaa, mutta aina voi vaikuttaa siihen miten antaa niiden vaikuttaa. Sateestakin voi nauttia hyvissä varusteissa tai jotain parempaa voi tulla tilalle kun muuttaa suunnitelmia. Siis tervetuloa sade!

T - Tunteiden hyväksyminen
Hyvään elämään kuuluu myös ikäviä tunteita. Aina elämä ei ole ruusuilla tanssimista, vaan joskus ruususta jää käteen vain piikki. Pahimmat piikit häviää, kun oppii hyväksymään kaikki tunteensa. Tunteet tulevat ja menevät, niihin ei tarvitse jäädä kiinni eikä niitä tarvitse lääkitä. Tunteita tutkimalla voi kuitenkin oppia itsestään ja reagointitavoistaan. Tunteita seuraamalla voi päästä todellisen ongelman lähteille. Vasta kun ongelman tiedostaa, siihen voi löytää myös ratkaisuja.

U - Uskallus
Kirjoitin ensin u-sanaksi unelmat, mutta päädyinkin uskallukseen, sillä ilman uskallusta unelmat jäävät vain haaveiksi. Brené Brownin mukaan haavoittuvuus on tarkin rohkeuden mitta. Kun uskallat kohdata oman haavoittuvuutesi ja altistaa itsesi epäonnistumiselle, saat aidon yhteyden toisiin ja olet vapaa toteuttamaan unelmiasi.

V - Vapaus
Vapaus on esteiden puutetta. Elämme melko vapaassa maassa, lintukodoksikin voisi sanoa. Silti moni ei voi hyvin tai koe itseään vapaaksi. Luin juuri Qais Akbar Omarin upean kirjan Yhdeksän tornin linnake, jossa hän kertoo uskomattomasta elämästään Afganistanissa. Vaikka hänen lähes kaikkia vapauksiaan rajoitettiin, pahimmatkaan olosuhteet eivät saaneet häntä nujertumaan. Hän ei koskaan luopunut yhdestä vapaudesta: hän oli vapaa oman mielensä esteistä, rajoittavista uskomuksista, jotka saavat epäilemään omaa arvoa. Hän uskoi siihen, että hänellä on oikeus elää, ja selviytyi oman kekseliäisyytensä ja sinnikkyytensä avulla. Vapautuminen oman mielen kahleista on vapautta parhaimmillaan.

W - Wikipedia
Uuden oppiminen pitää mielen virkeänä. Mitkä mahdollisuudet nykyihmisellä onkaan oppimiseen! Heti kun vastaan tule tuntematon asia, sen voi tarkistaa välittömästi vaikka Wikipediasta. Mielenkiintoa ylläpitävä uteliaisuus tulee ruokittua ennen kuin nälkä yltyy sietämättömäksi.

X - X
Rasti ruutuun, tehtävä suoritettu. Vaikka työt eivät lopu tekemällä, tuntuu hyvältä saada asioita valmiiksi. Itse tykkään kirjoittaa käsin tehtävälistoja ja vetää viivan päälle kun homma on hoidettu.

Y - Ystävät
Jälleen Brené Brownia mukaellen, todellinen ystävä on sellainen, joka ei pelkästään hyväksy haavoittuvia kohtia sinussa vaan pitää sinusta juuri niiden vuoksi.

kirsikkapuu
Z - Zen
Mindfulness eli tietoisuustaidot ovat nykyään jo lähes valtavirtaa ja tietoista läsnäoloa harjoitetaan jo työpaikoilla ja kouluissakin. Tuoreiden tutkimustenkin valossa voidaan vakuuttua siitä, että tietoisella läsnäololla on vain positiivisia vaikutuksia. Mitä hektisemmäksi maailma muuttuu, sitä enemmän vaaditaan taitoa olla zen.

Å - Å, joki
Vanhasta Norjasta alkujaan oleva Å tarkoittaa mm. jokea. Norjalainen sanonta ”Mange bekker små gjør en stor å” eli ”Monesta pienestä purosta syntyy iso joki” kannustaa tekemään oman pienen osansa yhteisen hyvän eteen. Ja tuo yhteisen hyvän joki virtaa aina hyvän elämän mereen.

Ä - Äitiys
Tähän astisen elämäni haastavin ja palkitsevin tehtävä on ollut äidiksi tuleminen. Hyvän elämän elementtejä tulee pohdittua ihan eri tavalla kun on vastuussa pienen ihmisen elämästä ja haluaa tehdä kaikkensa että se olisi hyvä ja onnellinen. Lapsi asettaa oman henkisen kasvun myös uusiin ulottuvuuksiin. Lapset ovat parhaita opettajia.

Ö - Ö-mappi
Hyvään elämään kuuluu myös irti päästämisen taito. Henkistä painolastia raahatessa kärsii sielu ja ruumis. Joskus on hyvä laittaa tietyt asiat pysyvästi ö-mappiin.