Selän takana puhumistaOlin viime viikolla luennoimassa ja valmentamassa eräässä yrityksessä siitä, miten omalla ajattelulla voi vaikuttaa omaan ja muiden hyvinvointiin. Pyytäessäni lopuksi osallistujia kertomaan päivän parhaat hetket, moni nosti mieleenpainuvimmaksi selän takana puhumisen. Kyseessä oli harjoitus, jossa jokainen istui vuorollaan selin muihin ja muut saivat vapaasti puhua toisen selän takana - mutta ainoastaan pelkkää hyvää. Näin monien työpaikkojen kansallisurheilu, selän takana puhuminen, sai positiivisempia sävyjä.

gossiping
Seurasin vuorollaan tuolissa istuvien ilmeitä ja huomasin, että monia jännitti olla muiden edessä ottamassa vastaan kehuja - siitäkin huolimatta että sai istua selin muihin eikä tarvinnut sanoa muuta kuin lopuksi yksinkertainen kiitos. Olimme harjoitusta ennen käyneet läpi ajatusvinoumia eli erilaisia automaattisia tapojamme mutkistaa ajatteluamme. Tässä harjoituksessa testissä olivat etenkin kaksi tuttua ajatusvinoumaa: hyvien asioiden mitätöinti ja ajatustenluku.

Hyvien asioiden mitätöinti tarkoittaa tapaa olla kuulematta positiivista palautetta ja keskittyä vain negatiiviseen. Ajatustenluku taas on sitä, että tekee ennenaikaisia johtopäätöksiä sen perusteella mitä luulee toisen ajattelevan. Kun nämä kaksi ajatusvinoumaa yhdistää, syntyy usein rumaa jälkeä.

Kun ystävä kehuu ulkonäköäsi, vastaat "ai tämä vanha kolttuko" ja alat heti epäilemään oliko kyseessä kehun muotoon naamioitu pilkka ja oliko ystävän tarkoitus saada sinut kiinnittämään enemmän huomiota pukeutumiseesi. Kun pomosi antaa palautetta hyvin tehdystä työstä, vastaat "tämä nyt oli ihan pikku juttu" ja mietit, yrittääkö pomosi vihjata että sinun tulisi oikeasti tehdä enemmän töitä.

Miten surullista, että omalla ajattelullamme viemme itseltämme mahdollisuuden nauttia onnistumisista ja muiden huomionosoituksista. Kuinka paljon meiltä jääkään huomioimatta itsetuntoamme vahvistavaa informaatiota, kun torppaamme kehut mitätöivällä ajatustenluku-automaatillamme. Pyysinkin tuolissa istujia yrittämään parhaansa mukaan vastaanottaa kehut kehuina, käyttämättä turhaa energiaa piilotettujen taka-ajatusten ja motiivien pohtimiseen.

Hyvän puhuminen
swing
selän takana antaa energiaa sekä puheen kohteelle (oli hän paikalla tai ei) että selän takana puhujille. Ja kun pitää keskustelun positiivisena, ei edes nolota, kun kehujen kohde yllättäen ilmestyykin paikalle. Muutettaessa työpaikan "selän takana puhumis -kulttuuria" positiivisemmaksi kannattaakin alussa varmistaa että puheen kohde on tarpeeksi usein kuuloetäisyydellä. Mitä useammin altistuu positiiviselle puheelle, sen suuremmalla todennäköisyydellä ajattelee nähdessään työkavereiden kuiskuttelevan käytävällä: "Siellä ne taas kehuu minua. On ne kyllä ihan parhaita työkavereita!"