Vapaaehtoistyö tekee kaikille hyvääTänään vietetään Vapaaehtoisten päivää. Minä otin varaslähdön päivään jo viime perjantaina, kun kävin tutustumassa uuteen vapaaehtoistyöhöni Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n lukupalvelussa. Vapaaehtoisten päivän tavoitteena on saada puolet suomalaisista mukaan vapaaehtoistoimintaan. Mielestäni tavoitteen saavuttamisen kannalta on oleellista, sallivatko työnantajat vapaaehtoistyön tekemisen työajalla. Jos palkkatyö vie kaikki mehut, ei yksinkertaisesti jaksa nousta sohvalta saati lähteä tekemään vapaaehtoistyötä vapaa-ajalla. Onneksi yrittäjänä voin antaa itselleni luvan tehdä vapaaehtoistyötä myös työaikana.

Entisenä viestintäkonsulttina lehdet ovat kuuluneet tiiviisti työhöni, mutta eipä ole Hesarin lukeminen ennen tuntunut yhtä tärkeältä ja jännittävältä, kuin nyt Iiris-keskuksen äänittämössä. Sain ensin perehdytyksen äänitysohjelman käyttöön ja opin hyvän lukijan kriteerit: selkeä artikulaatio, rauhallinen puherytmi ja EI virheitä (elleivät ne ole toimittajan tekemiä). Moni äänilehden tilaajista kuulemma haluaa kuunnella artikkelit nopeutettuna, joten sain myös demonstraation siitä, miltä kuulostan pikkuoravana. Ikävätkin uutiset kuulostavat hauskemmilta pikkuoravan lukemina ☺

Lukunäytteen annettuani odotin jännityksellä tuomiotani. Mikä helpotus kuulla, että ääninäytteeni kelpasi ja sain vielä kehuja virheettömästä sisälukutaidosta. Niinpä seuraavat kaksi tuntia istuin äänittämössä lukemassa valittuja paloja viikon Hesareista äänilehdeksi. Kahdessa tunnissa ei itse asiassa ehdi lukea kovin montaa artikkelia, varsinkin kun lopuksi käyttää aikaa poistaakseen nauhoituksesta kaikki ylimääräiset hengenvedot ja nieleskelyt.
Kindness
Loppua kohden niitä alkoi tulla yhä enemmän, kun suu alkoi kuivua ja kieli mennä solmuun. Lukeminen oli kuitenkin sen verran hauskaa puuhaa, että seuraavalla kerralla lupasin tehdä kolmen tunnin vuoron. Saa nähdä miten se sujuu.

Vapaaehtoisten päivän tavoitteena on saada puolet suomalaisista mukaan vapaaehtoistoimintaan. Tällä hetkellä kaksi viidestä tekee palkatonta työtä yhteisen hyvän eteen. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta ei mahdoton. Mielestäni tavoitteen saavuttamisen kannalta avainasemassa ovat työnantajat. Jos työnantajat mahdollistaisivat työntekijöilleen yhden vapaaehtoistyöpäivän edes silloin tällöin, se tuottaisi valtavasti hyvinvointia sekä avuntarvitsijoille että auttajille itselleen. Sillä vapaaehtoistyö todella tekee hyvää kaikille.

Jokainen löytää varmasti itselleen sopivan tavan auttaa. Vapaaehtoistyössä voi hyödyntää omaa osaamistaan tai opetella uusia taitoja, pysyä omalla mukavuusalueella tai rohkaistua ylittämään kynnyksiä, mikä itselle parhaalta tuntuu. Itselle sopivaa vapaaehtoistyötä voi etsiä vaikka osoitteessa www.toimintasuomi.fi. Minä löysin sieltä myös toisen itselleni sopivan auttamismuodon, Stadin Aikapankin Aika parantaa -verkoston.

Loppuun vielä varoituksen sana työnantajille. Vapaaehtoistyössä toteutuu moni hyvän työpaikan tunnusmerkeistä: työ on mielekästä ja sen merkitys on helppo ymmärtää, vapaaehtoistyöntekijöihin luotetaan ja heitä arvostetaan ja vapaaehtoistyössä tutustuu upeisiin ihmisiin. Jos et työnantajana pysty tarjoamaan näitä asioita, saatat menettää työntekijäsi vapaaehtoistyölle, vaikka siitä ei maksetakaan. Huolehdi siis siitä, että työntekijöilläsi on palkan lisäksi muukin syy tulla töihin, ja päästä heidät sitten rauhassa vapaaksi, tekemään hyvää. Ja voit olla varma siitä, että hyvä palautuu takaisin, moninkertaisena.

Hyvää Vapaaehtoisten päivää!