Vinkit Taiteiden yöhönTaide ja kulttuuri tekee aina hyvää sielulle ja mielelle. Taiteiden Yötä vietetään Helsingissä jo 25. kertaa. Jos et jaksa kahlata ohjelmaa läpi, poimin valmiiksi joitain helmiä, jotka erityisesti edistävät hyvää oloa ja tukevat omilla muutospoluillaan tallustavia. Tekstit on poimittu Helsingin juhlaviikkojen sivuilta. Koko ohjelma löytyy täältä: Taiteiden yö - ohjelma

Mieltä kirkastavaa ja sielua hellivää Taiteiden yötä!

ontheedge

Medborgare – ajatuksia kanssakaupunkilaisille
Soutustadion, klo 18.00 ja 19.30
”Ole avoin asioille. Juo vettä ja muuta. Suostu näkemään asioiden positiivinen puoli. Tuota myönteisiä kokemuksia niin ystäville kuin tuntemattomillekin. Kehitä itsellesi erikoiskiinnostus. Rohkaise arkoja. Älä tuhoa hyvää ideaa pohtimalla sitä liikaa. Kuuntele silloin, kun jollakin henkilöllä on tarve puhua. Kiitä. ”

Senioreiden elämänopeista ja ajatuksista syntyneessä esityksellisessä tapahtumassa harjoitellaan yhdessä yleisön kanssa katsomaan maisemaa, olemaan läsnä ja keskustelemaan siitä mitä maailma tarvitsisi ollakseen parempi paikka.

HUOM! Esityksen on konseptoinut ja ohjaa ihana Meiju Niskala, joka on myös Mitalipäivä-idean takana. Lue kirjoitukseni Mitalipäivästä.

Riippumattomielellä
Kallion kirjaston edusta, klo 12.00-00.00
Meditatiivisia mielentiloja sosiaalisessa ympäristössä. Performatiivisen kaupunki-intervention kiireettömässä ilmapiirissä tutkaillaan yksityisen ja kollektiivisen ajatteluprosessin luovia muotoja, inspiroidutaan äänitaiteesta ja etsitään näkemyksellistä mielentilaa riippumatoissa makoillen. Osallistujia innostetaan runoilemaan mietelmiä omista elämänkokemuksistaan ja urbaaneja lohkaisuja jaettavaksi toisten osallistujien kanssa muuntaen arkinen ympäristö hetkellisesti mieliä keventäväksi keitaaksi. Osallistujien vapaata kirjallista ilmaisua tuetaan ja haastetaan sekä taiteellisin keinoin että mieltä virkistävin tarjoiluin. Projektin lähtökohtana on muokata kaupunkitilaan viihtyisän leppoisa ympäristö, johon astumalla osallistujat saavat vaihtaa ja haastaa ajatusmalleja, perspektiivejä ja rutiineja tutusta kohden uutta ja tuntematonta.

Antaumuksella keskeneräinen – kirjailijan korkeakoulu
Kallion Kirjasto, klo 18.00-19.30
Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen tapahtuma. Kirjailija, dramaturgi Maria Peura kertoo kirjoittamisesta. Mitä tapahtuu työhuoneen yksinäisyydessä? Minkälaisia asioita kirjailija kohtaa antautuessaan kirjoittamisen prosessille? Kirjoittamisen prosessia kuvaavaan kirjaan liittyviä pohdintoja luovuudesta, itsesensuurista, oman työn mielekkyydestä ja haasteista.

Hyppytunti
Pohjoisesplanadi, klo 16.00-17.00
Kaksi naista pyörittää pitkää hyppynarua Helsingin keskustassa. Tunnin ajan kuka tahansa ohikulkija on tervetullut hyppäämään narua. Hyppytunti tarjoaa osallistujalle pikaisen paon arjen hälinästä ja kiireestä. Olit sitten ylistressaantunut toimitusjohtaja tai vähillä unilla eteenpäin porskuttava perheenäiti, voit hetkeksi unohtaa aikuisuuden tuomat paineet ja palata siihen hetkeen, kun olit lapsi ja spontaanit toimet olivat jokapäiväisiä. Saat kokea jälleen pienen suunnittelemattoman retken. Tällaiset retket yksinkertaisempiin aikoihin saavat jaksamaan kiireen keskellä.

Unitaiteen yö
Albertinkatu 27, kl0 16.45-20.00
Klo 17–18 luento teemana Unet ja luovuus – unitaide kaikissa meissä. Luennoitsijana kirjailija, uniohjaaja Anne Lindholm-Kärki. Klo 18.30–20 järjestetään kaksi kokemuksellista luovaa unityöpajaa.

Unennäköä yhteisöllisesti
Tieteiden talo, klo 19.00-20.00
Yhteisöllisen unennäön (social dreaming) ryhmätapahtuma, jossa jaetaan omia unia ja mielikuvia. Tunnin kestoista tapahtumaa ohjaavat koulutetut vetäjät, jotka hakevat eri unista yhteisiä teemoja. Kuinka unet luovat kuvaa ajastamme, työelämästä tai ihmisenä olemisen kysymyksistä? Unia lähestytään taideteoksina – arvostaen, kuunnellen ja tutkien. Tapahtuma on osa Organisaatiodynamiikan ja konsultaatiotyön konferenssia, jonka teemana on organisaatioiden estetiikka.

Ihmissilppuri
Galleria Oksasenkatu 11, klo 17.00-21.00
Taiteilija Jenny Suhosen osallistava performanssi. Performanssi käsittelee kohtaamista, jakamista, hyväksymistä ja luopumista. Osallistuja kertoo taiteilijalle taakkansa ja tuo sitä symbolisoivan tavaran silputtavaksi ja rikottavaksi. Kaiken mahdollisen taiteilija rikkoo paljain käsin, mutta käyttää tarvittaessa myös työkaluja. Hän pyrkii tekemään rituaalista mahdollisimman henkilökohtaisen. Taiteilija säilöö kaiken silppuamansa materiaalin tulevaisuudessa toteutettavaa tilateosta varten. Performanssin tavoitteena on keventää osallistujien oloa sekä antaa mahdollisuus pysähtymiseen ja tutkiskeluun. Ihmissilppuri kerää ihmisten salaisuuksia, pelkoja ja päätöksiä. Taakat voivat olla hyvin erilaisia – suuria tai pieniä, hauskoja tai surullisia, pinnallisia tai syvällisiä. Tähän mennessä noin 100 ihmistä on luovuttanut taiteilijalle taakkansa. Taiteiden yönä avautuu Ihmissilppuri-performanssia käsittelevä näyttely. Galleriatilassa on esillä aiemmin kerätystä materiaalista koottu tilateos sekä videoperformansseja.

Taidelataamo
Virka Galleria, Helsingin kaupungintalo, klo 17.00-20.00
Taidelataamossa taide tuntuu koko kehossa. Koe kaikki taiteenlajit kerralla, tässä ja nyt! Lataamon non-stop-työpajoissa voit itse asettua osaksi taideteosta ja kantaa illan ajan maalausjälkeä minne menetkin tai valikoida vaikkapa kauneimman runonpätkän kirjoitettavaksi ihollesi. Voit huuhtoa kasvosi romaanilla tai tuntea äänteiden resonoivan niin kehossasi kuin Virka Gallerian seinissä. Yhdeksän naisen taiteilijaryhmä Piirakkakerho avaa Taidelataamon hymyssä suin, taidetta ihmetellen ja yleisön lämpimästi mukaan kutsuen.

Slow-walk
Runebergin patsas, Esplanadin puisto, klo 18.00-18.15
Espalla kävellään 15 minuuttia hiljaisuudessa 0,09 kilometrin tuntivauhdilla ja koetaan vauhdin hurma. Perustuu ikivanhaan kävelymeditaatioperinteeseen.

Soitinpuisto
Eiranranta, klo 15.00-21.00
Lumoava Soitinpuisto aukeaa Kaivopuiston rantaan Taiteiden yönä. Ranskalainen säveltäjä Pierre Sauvageot tuo sadat, juuri tätä tarkoitusta varten suunnitellut, suurikokoiset soittimensa puistoon. Humisevien, kilkattavien ja ujeltavien äänten näennäisestä epäjärjestyksestä syntyy soiva elämysmatka.